Wereld Menopauzedag 18 oktober
18 oktober 2019, 20:52De menopauze is de laatste menstruatie van de vrouw. Meestal weet je dit pas een jaar later. Als er een jaar geen menstruatie is geweest dan is de kans klein dat er nog een cyclus optreedt. De oorzaak hiervan is dat de eicellen oftewel de Graafse follikels opgeraakt zijn.
Bij veel vrouwen wordt de cyclus korter en kunnen de bloedingen heftiger worden. Dit alles komt doordat de progesteronfase minder goed functioneert. De vruchtbaarheid wordt minder en de symptomen van oestrogeendominantie steeds groter.
* De leeftijd waarop de menopauze intreedt is tussen de 45 en 56 jaar
* Vrouwen ervaren gemiddeld 4 jaar klachten maar het kan ook langer duren
* 8 van de 10 vrouwen ervaren overgangsklachten
De klachten worden veroorzaakt door daling en schommelingen van oestrogeen en progesteron. De volgende klachten behoren bij de overgang:
* Onregelmatige cyclus, korte cyclus, overmatig bloedverlies
* Opvliegers, en (nachtelijk) transpireren.
* Droge slijmvliezen van ogen, mond en vagina.
Deze klachten kunnen verergeren of veroorzaakt worden door de overgang maar een andere oorzaak is ook mogelijk. Als een andere oorzaak uitgesloten is dan mogen we deze aan de overgang toeschrijven:
* Gewrichtsklachten
* Spierpijn
* Slapeloosheid (slechte slaap)
* Hartkloppingen
* Transpireren
* Depressie
* Lager Libido
* Stemmingswisselingen
* Pijnlijke borsten
* Migraine/hoofdpijn
* Gewichtstoename
* Veranderende vetverdeling ( meer buikvet)
* Veranderende eetlust
* Duizeligheid
* Rusteloze benen
* Acne
* Botontkalking
* Verhoogde Bloeddruk
Ook mannen ervaren veranderingen en klachten rond middelbare leeftijd. Dit noemen we Penopauze.
Oorzaken:
Oestrogeen en progesteron worden lager maar deze levels zijn niet stabiel en schommelen voortdurend, dit veroorzaakt de klachten. Progesteron daalt sneller hierdoor ontstaat een oestrogeendominantie met bijbehorende symptomen.
Progesteron wordt niet meer aangemaakt in de eierstokken maar gelukkig wel in de bijnier. Oestrogeen wordt nog wel in de eierstokken aangemaakt maar ook in de bijnier en in het vetweefsel ( hoe meer vetweefsel hoe hoger de oestrogeenlevels).
Hoe kan je deze klachten verminderen?
* Eet volgens de hormoonfactor richtlijnen. Het is belangrijk dat oestrogeen goed wordt afgebroken. Dit gebeurd in de lever. Grote porties groenten (koolsoorten zoals broccoli) helpen hierbij.
* Zorg voor een stabiele bloedsuiker
* Zorg voor een goede darmwerking
* Verlaag je vetpercentage
* Verminder de oestrogeendominantie
* Reduceer stress, stress verergert overgangsklachten en geven slaapproblemen.
Deze basisregels kan iedereen toepassen daarnaast zijn er nog mogelijkheden die per persoon kunnen worden bekeken. Er zijn tal van dingen te doen om klachten te verminderen. Ik kan je hierbij helpen.